czwartek, 27 września 2012

drożdżówki kwiatuszki z lukrem

Uwielbiam piec drożdżówki! Z nadzieniem czy bez i tak są smaczne i pachnące.... Znalazłam już receptę na swoje idealne drożdżówki, ale zawsze chętnie sprawdzam też nowe przepisy i sposoby formowania ciasta. Tym razem trafiłam na kwiatuszki czy słoneczka, jak kto woli;)
Na blogu  alebabka.blox.pl zobaczyłam bardzo apetyczne zdjęcia bułeczek i od razu wiedziałam, że je upiekę. Najlepiej zaraz!:) Pozdrawiam autorkę!
Skorzystałam z przepisu wprowadzając pewne zmiany w przygotowaniu ciasta i pieczeniu, dostosowując je do własnego piekarnika i jego możliwości:))

Składniki: (na 12 bułeczek)
- 500g mąki
- 25g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 70g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko ( dodałam choć nie było go w przepisie)
- 50g stopionego masła
- dodatkowo jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem

*lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody i troszkę soku z cytryny

Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Czekamy kilka minut, następnie dodajemy sól, jajko i wyrabiamy ciasto. Jak zaczyna odchodzić od miski dolewamy po trochu roztopione masło i wyrabiamy aż całe połączy się z ciastem.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy je o podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie, wyjmujemy je z miski i zagniatamy kilka razy. Następnie dzielimy na 12 części . Z każdej robimy kulkę i ją rozwałkowujemy na kształt koła ( mniej więcej:) Potem zwijamy w rulonik, lekko spłaszczamy i nacinamy wzdłuż brzegu, ale nie przecinając do końca. Łączymy dwa brzegi i je zlepiamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.

Kiedy bułeczki wystygną można je polukrować:)
Smacznego!

17 komentarzy:

  1. ładnie się prezentują:) Tyle, że ja nie lubię słodkich buł drożdżowych, podobnie mam z ciastami. Musi mnie najść. Wolę wypieki na słono lub te mało słodkie, dlatego bułeczki zawsze nadziewam jakimś mięskiem albo warzywami, albo to łącze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz, a ja uwielbiam słodkości, więc wolę nadzienie na słodko lub przynajmniej lukier, albo jakąś posypkę :))

      Usuń
  2. ale cudne!:) też kocham piec drożdżówki:) twoje wyglądają ta smacznie, że tez mam ochotę lecieć i od razu je upiec!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie :) Pamiętam takie drożdżówki z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  4. O la la, ależ smaczności. Zjadłabym kilka od razu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kwiatuszki oblane lukrem, mmm, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Warto poświęcić czas na pieczenie takich bułeczek:)
    Bo efekt i smak powalający.
    Bezcenne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale śliczne te kwiatuszki...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że przepis się przydał. Pozdrawiam zimowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, przepis świetny i ja również pozdrawiam!:)

      Usuń