środa, 5 września 2012

tarta z kabaczkiem

Przekonałam się już nie jeden raz, że warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego:) Ratuje mnie zawsze, kiedy trzeba  przygotować coś smacznego, a z czasem jest krucho... Było właśnie tak tym razem:)
Zrobiłam więc pyszną tartę na cieście francuskim, z kabaczkiem w roli głównej:)

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- mały kabaczek
- 2 jajka
- 100ml śmietany 18%
- 150g wędzonego sera żółtego
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy fasolą lub grochem i pieczemy 10 minut.
W między czasie obieramy kabaczka , wycinamy środek z pestkami i kroimy go na bardzo cieniutkie plasterki. Solimy i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy aż odparuje woda.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i większość żółtego sera, przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki.
Na podpieczone ciasto wykładamy kabaczka i zalewamy go masą jajeczną. Posypujemy resztką sera i zapiekamy 10-15 minut aż wierzch się ładnie zrumieni.
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. wooowwww świetny pomysł! wyszła ci bardzo smakowita tarta. Z kabaczkiem jeszcze nie jadłam. Ja też zawsze mam pod ręką ciasto francuskie, zawsze czeka na swoją kolej w zamrażalniku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to ciasto zawsze mnie ratuje:)) polecam ci tą tartę jest bardzo smaczna!

      Usuń
  2. jaka apetyczna! wpraszam sie dzisiaj na obiad! :)
    bardzo lubie takie tarty na francuskim ciescie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam! ja też bardzo lubię tarty, a ciasto francuskie jest zawsze przydatne i szybko mamy pyszne danie:)

      Usuń
  3. Uwielbiam tarty :) A taką robię bardzo podobna tyle, że zamiast żółtego sera daję kozi serek :) Polecam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo ja jeszcze nie próbowałam z kozim serkiem, ale na pewno sprawdzę jak wyjdzie, bo kabaczki rosną nam na potęgę :)

      Usuń
  4. Podane z ketchupem :)
    I na pewno rewelacyjne danie:)
    w sam raz na wspaniały obiad:)
    Kiedy po powrocie ze szkoły jest się na prawdę głodnym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, takiej tarty jeszcze nie robiłam. :) Do wypróbowania tej jesieni!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też takiej nie robiłam. Świetne przepisy. Dzięki za odwiedzenie mojego bloga: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/
    Dopiero zaczynam

    OdpowiedzUsuń
  7. ta tarta jest absolutnie wyśmienita. miałam ogromnego kabaczka w domu do spożytkowania, a mama chciała znowu z niego placki zrobić. znalazłam ten przepis, zrobiłam i jestem wniebowzięta <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowała! pozdrawiam:)

      Usuń