piątek, 12 października 2012

klopsiki w sosie koperkowym

Dzisiaj łatwy i dosyć szybki w przygotowaniu obiad, czyli klopsiki w sosie koperkowym. Bardzo smaczne danie i co najważniejsze -  jest miłą odmianą od zwykłych mielonych kotletów :)
Jeśli lubicie sosy śmietanowe, to na pewno będzie Wam smakowało!

Składniki:
- pół kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki koperku
- 600 - 700ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki
- 2/3 szkl śmietany 18%
- sól, pieprz

Cebulkę drobniutko siekamy i podsmażamy na maśle.
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kulki.
W garnku gotujemy bulion i ostrożnie wkładamy klopsiki. Kiedy wszystkie wypłyną, gotujemy jeszcze 15 minut. Następnie wyjmujemy je na talerz, a do wywaru wrzucamy koperek i gotujemy kilka minut.
Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i dolewamy do niej trochę gorącego wywaru, żeby nam się potem nie zważyła w garnku. Tak wymieszaną śmietanę przelewamy do garnka. Wkładamy ponownie klopsiki i całość gotujemy jeszcze kilka minut.
Można podawać z ziemniaczkami albo z kopytkami, jak kto lubi:)

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Taki tradycyjny, pyszny obiad :) Dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmiało możesz zrobić, to nic trudnego:)

      Usuń
  2. wiesz co miałam dzisiaj na obiad ... ? :D klopsiki w sosie koperkowym, mama zrobiła! jakaś telepatia ! :D były pyszne! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha ! ale numer:) super, pozdrowienia dla mamy w takim razie! :)

      Usuń
    2. w imieniu mamy bardzo dziękuję!:))

      Usuń
  3. pyszny obiadek:) u mnie na blogu też jest przepis na pulpeciki/klopsiki z sosie koperkowym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o w takim razie zajrzę też do Ciebie:)

      Usuń
  4. mniam mniam uwielbiam takie obiadki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! uwielbiam klopsiki! kojarzą mi sie... z corocznymi wypadami na zakupy do IKEI ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ja też znam te z Ikei:)) ale polecam zrobić w domu:)

      Usuń