środa, 3 października 2012

tort z malinami

Dzisiaj kolejny śmietanowy tort, ale tym razem ze świeżymi malinami! Bardzo smaczny, nie za słodki, po prostu taki jaki najbardziej lubimy. Sezon imieninowo - urodzinowy u nas się rozpoczął więc i wypieków jest więcej:) Tort jest jak zawsze u mnie ze śmietaną i mascarpone, bo uważam, że to jest najlepsze wyjście dla osób nie lubiących kremów maślanych. Polecam!

Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i  dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy (ok 24cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 blaty.

masa śmietanowa:
- 600ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 1 szkl cukru pudru

*dodatkowo: pół szklanki przegotowanej wody z sokiem malinowym do nasączenia, świeże maliny, kawałeczki czekolady do obsypania tortu

 Blat ciasta nasączamy wodą z sokiem malinowym, smarujemy dosyć grubą warstwą śmietany i układamy gęsto maliny. Przykrywamy kolejnym i powtarzamy czynności.
Dodatkowo smarujemy masą śmietanową również boki tortu i obsypujemy je czekoladą.

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Wowwwww aż chce się skosztować - coś fantastycznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też najbardziej uwielbiam kremy z bitej śmietany i mascarpone. Kremy maślane stanowczo nie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, ja nie jestem w stanie zjeść jednego kawałka takiego ciasta z ciężkim kremem:) a śmietanowy zawsze i wszędzie:)

      Usuń
  3. Cudowny torcik :) Podziwiam - u mnie w domu nikt nigdy nie robił ich sam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pora zacząć bo to na prawdę łatwe:)

      Usuń
  4. ja się trochę boje tortów i na razie się ograniczam niestety do tzw. gotowców z saszetek, ale muszę to zmienić!:) podziwiam ludzi, którzy tak pięknie je dekorują!:) i osobiście wolę kremy z mascarpone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że gdybyś raz spróbowała, to już by Cię to wciągnęło na dobre:))

      Usuń
  5. ooo zrobiłam się od razu głodna..
    mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. taki torcik ma się rozumieć:D takie lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny! tez za każdym razem łączę bitą śmietanę z mascarpone! Taki z malinami robiłam juz kilka razy, ale zawsze ciasto nasączam słodką herbatą, albo wodą z cytryną i cukrem.
    Piekne te Twoje malinki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) ja też często nasączam wodą z cytryną, ale tym razem dla wzmocnienia smaku malinowego zdecydowałam się na wodę z sokiem:)

      Usuń