środa, 17 października 2012

żeberka w kapuście

Żeberka polecam  na zwykły obiad jak i na taki "dla gości" :) Kapusta wychodzi smaczna, lekko pikantna, po prostu  w sam raz! Najfajniejsze jest to, że możemy przygotować sobie to danie wcześniej, a potem tylko podgrzać i będzie równie smaczne, a może nawet lepsze:)

Składniki:
- 80 dag żeberek
- niecałe opakowanie przyprawy do żeberek Apetita
- 1 kg kapusty kiszonej ( odciśniętej i pokrojonej)
- 100g rodzynek
- 2 małe keczupy łagodne
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- trochę wody

Żeberka obsypujemy przyprawą i odstawiamy na godzinę.
Kapustę mieszamy z rodzynkami i również odstawiamy na godzinę.
W garnku układamy warstwami na przemian  kapustę i żeberka. Zalewamy wszystko keczupem, koncentratem i podlewamy troszkę wodą. Zagotowujemy i mieszamy dosyć często żeby nie przypalić. Następnie na wolnym już ogniu dusimy ok. 1,5 godziny, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas:)
Jeśli uznacie, że danie jest zbyt kwaśne, możecie dosypać pod koniec troszkę cukru.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. rany, jak dawno nie jadłam tego typu dań!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie nadeszła pora na takie dania, rozgrzewające i aromatyczne:)

      Usuń
  2. ale apetycznie wygląda!:) takich żeberek to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja w kapuście jeszcze nie kosztowałam naprawdę!
    Fajnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie smakują, kapusta jest pyszna:)

      Usuń
  4. też czasem robię takie żeberka:D mmmmm są genialne, a kapusta przechodzi smakiem mięska. My najbardziej lubimy już kilkakrotnie odgrzewane, kiedy smaki się przegryzą:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak! odgrzewane są lepsze:)

      Usuń