wtorek, 30 kwietnia 2013

pałki kurczaka curry


Smaczny obiad, który robi się praktycznie sam to dobre rozwiązanie, kiedy mamy jeszcze inne obowiązki.
Nie musimy nad nim stać, mieszać i pilnować...po prostu wstawiamy do piekarnika i tyle ;)

Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- 1 duża papryka czerwona
- 1 cebula
- łyżka mieszanki przypraw curry
- szczypta kurkumy
- łyżka suszonej natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa

Kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy solą, pieprzem, curry, kurkumą i natką pietruszki. Dokładnie nacieramy przyprawami z każdej strony. Wkładamy do pojemnika, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny.
Paprykę i cebulę kroimy w kawałki, posypujemy solą.
Po tym czasie pałki  przekładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy je papryką i cebulą.
Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

Można podawać z ryżem.

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. mniam!:D curry to moja ulubiona przyprawa, a kurczaka jeszcze z nim nie piekłam:) dziś części indyka piekę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dawno nie robiłam nic z indyka, ale muszę w końcu się za niego zabrać:))

      Usuń
  2. curry, uwielbiam tę przyprawę! kurczak, że palce lizać! :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. jak tylko pootwierają sklepy to lecę po kuraki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe , jak zrobisz to daj znać, czy smakowało:)

      Usuń
  4. Na taką senną pogodę, jaka akurat u mnie panuje, taki orientalny obiadek byłby w sam raz na rozgrzewkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też dzisiaj sennie i pochmurno , dlatego trzeba sobie dogadzać obiadkami:)

      Usuń
  5. Widzę, że u Ciebie curry ostatnio w kuchni rządzi. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe jak się uczepię jednego, to nie mogę przestać;))

      Usuń
  6. takie pyszności są najlepsze,,szybkie przygotowanie i do pieca,,,, a na dodatek treściwie!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam kurczaka z curry:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam indyjskie smaki. Curry dodaję nawet do jajecznicy :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dania z curry to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pod przykryciem pieczemy czy nie?

    OdpowiedzUsuń