piątek, 19 kwietnia 2013

rolada szpinakowa


Ta smaczna i lekka rolada, pięknie prezentuje się na stole :) Kiedy zobaczyłam dzisiaj u Antenki podobną roladę aż się roześmiałam, że myślimy o podobnych smakach! :)
Bardzo  Wam polecam, bo łatwo ją zrobić, a efekt wspaniały!
Przepis pochodzi z dawnego numeru "Claudii", ale lekko go zmodyfikowałam.

Składniki:
- 450g mrożonego szpinaku ( u mnie brykiet)
- 150g wędzonego łososia
- sól, pieprz
- 4 jajka
- łyżka koperku
- 250g twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku

Szpinak podgrzewamy na patelni, żeby się rozmroził. Dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda odparuje, przekładamy go do miski, chwilę studzimy, dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno , a następnie dodajemy do szpinaku. Delikatnie mieszamy.
Masę szpinakową wylewamy na dużą blachę ( z zestawu piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
W między czasie twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, koperek i całość doprawiamy.

Upieczony szpinak wykładamy na folię aluminiową papierem do góry i delikatnie go zdejmujemy.
Kiedy trochę przestygnie, smarujemy masą twarogową i układamy kawałki łososia.
Delikatnie rolujemy i zawijamy w folię.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

26 komentarzy:

  1. Lubię ją! Ładnie Ci wyszła, mi nigdy tak ładnie się nie zroluje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo, moja pierwsza! :)

      Usuń
  2. Wow, ale świetnie wygląda. Fajny pomysł na ciekawą przystawkę na przyjęcie. Szpinak, czosnek, łosoś...Baaardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki , dzięki, też mi się podoba;)

      Usuń
  3. Jaka pomysłowa! Nigdy nie robiłam czegoś podobnego, a szpinak, kremowy serek i łosoś to genialne, pyszne połączenie :) Muszę ją kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam gorąco, ja zrobiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni:)

      Usuń
  4. ale ekstra! wygląda niesamowicie, smakuje pewnie też!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mistrzostwo!!!!!!!!!!niesamowicie apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już tyle za mną chodzi...W końcu ją zrobię;-) Zrobię ją na pewno, bo wygląda rewelacyjnie:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no zrób koniecznie! i pochwal się jak wyszła:) pozdrawiam!!

      Usuń
  7. fajnie wygląda, ciekawe smaki, takie coś innego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. widzę, że Tobie wyszła równie piękna!

    OdpowiedzUsuń
  9. w moich okolicach często się taką robi na imieniny i takie tam ;) kolory są super mega wiosenne! :) i zdrowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję dziewczyny, pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow fajnie wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a widzisz, udała się!:) i to jeszcze jak cudnie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. udała się i bardzo jestem zadowolona ze smaku tej rolady!:)

      Usuń
  13. wygląda pięknie same moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mam pytanko, jak kroi się ta roladka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie miałam żadnych problemów z jej pokrojeniem, oczywiście kroimy na grubsze plasterki i ostrym nożem ( ja go za każdym razem wycieram, żeby nie rozmazywał serka), rolada dobrze i ścisło zwinięta na prawdę nie sprawia problemów z pokrojeniem :) pozdrawiam!

      Usuń