czwartek, 25 października 2012

bigos szybki "jednodniowy"

Dzisiaj u mnie bigos. Można powiedzieć, że szybki ponieważ gotowany tylko jeden dzień, a nie jak w przypadku tradycyjnego bigosu staropolskiego, kilka dni. Być może ktoś powie, że taki bigos to nie bigos....ale według mnie jest bardzo smaczną wersją dla osób, które nie mają czasu, żeby przez tydzień gotować tą potrawę :)
Nam smakuje i tyle:) Polecam!

Składniki:
- 2 kg kapusty białej
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 400 g wędzonego boczku
- 300 g wędzonej kiełbasy
- duża cebula
- 2 marchweki starte na dużych oczkach
- 2 łyżki mąki
- smalec
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 listki laurowe
- kilkanaście ziarenek pieprzu
- ziele angielskie
- majeranek
- sól, pieprz

Kapustę białą szatkujemy, a kiszoną przelewamy wodą i odciskamy. Obie wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wrzucamy listki laurowe, pieprz i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu....gotujemy....gotujemy :)
Kiedy kapusta będzie prawie miękka, dodajemy marchewkę i....dalej gotujemy.
W między czasie podsmażamy boczek i kiełbasę. Zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulkę.
Następnie na smalcu zasmażamy mąkę i dodajemy do kapusty. Po kilku minutach dodajemy mięso, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy majeranek.
Gotujemy jeszcze jakiś czas na wolnym ogniu, a na koniec dodajemy koncentrat i jeśli trzeba jeszcze doprawiamy.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Rozgrzewające danie!
    W sam raz na nadchodzące dni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! a odgrzewany jeszcze lepszy:)

      Usuń
    2. No właśnie chciałam napisać, że odgrzewany jest najlepszy! Smakuje najlepiej na kaca :P

      Usuń
  2. idealne jesienno-zimowe danie:)
    uwielbiamy bigosik
    u nas też najczęściej jest ten jednodniowy, bo nikt nie może się go doczekać;)
    a o odgrzewane resztki każdy się bije;);)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak to jest, jak już pachnie w domu bigosem to kto by tam wytrzymał , żeby czekać kilka dni:))

      Usuń
  3. Och, bigos! Jak dawno nie jadłam....:) Poproszę porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę, u mnie właśnie robi się bigosik :)

    OdpowiedzUsuń