czwartek, 4 kwietnia 2013

galaretki z kurczakiem i warzywami


Te galaretki gościły u mnie na Święta ale dopiero teraz mam okazję je Wam pokazać:) Są proste do zrobienia, smaczne i ładnie wyglądają na stole. Można je podać nie tylko od święta, ponieważ świetnie sprawdzą się również przy innych okazjach.

Składniki ( u mnie na 10 filiżanek):
- 6 pałek z kurczaka
- 4 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- puszka groszku
- 10 jajek przepiórczych
- żelatyna
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie

Jajka gotujemy na twardo.
Na kurczaku gotujemy wywar, dodajemy marchew, pietruszkę i  przyprawy.
Po ugotowaniu rosołu, wyjmujemy kurczaka i warzywa, a następnie przecedzamy go.
Kurczaka dzielimy na cząstki, a marchewkę kroimy w kostkę.
Odmierzamy 1 l wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę ( według instrukcji na opakowaniu).
Do każdej filiżanki wkładamy jajko i na przemian groszek, marchewkę i kurczaka. Układamy dosyć ścisło, żeby po zalaniu bulionem nic nam nie pływało :)
Kiedy wszystkie filiżanki będą zalane wywarem i ostudzone wstawiamy je do lodówki, żeby całość stężała.


Smacznego!

24 komentarze:

  1. nie lubię nóżek, ale drobiowe galaretki kocham!:D niestety bardzo rzadko robię, oj kusisz nimi:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też tylko drobiowe lubię:) nie ma przy nich dużo pracy, rosół spokojnie gotuje się sam więc reszta to już drobiazg;)

      Usuń
  2. Oboje z mężem uwielbiamy galaretki drobiowe:-) Zgłodniałam patrząc na nie;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja rodzicielka też taką robi na rodzinne zjazdy. Zawsze wyjadam warzywa. :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Super,,aż bym zjadła,,bardzo takie lubię:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję:) napakowane warzywami są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wygląda optycznie:) Kiedyś.n e mogłam się przemoc, by tknac galaretę, ale kiedy już.to zrobiłam, bardzo mi zasmakowala ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super, zaraz Ci ją porwę^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam galaretki drobiowe,narobiłas mi smaku na nie. Bardzo podobaja mi się zrobione w takich maleńkich jednorazowych kubeczkach, ale nie wiem gdzie je kupić :(
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najwięcej jednorazowych kubeczków, miseczek i talerzyków to widziałam chyba w selgrosie, ale takie zbiorcze opakowania zwykle zawierają zbyt dużo sztuk jak dla mnie, czasami trafiają się w większych marketach, ale zazwyczaj takie większe:) ja robię w filiżankach i w większych i można także w mini do espresso:)

      Usuń
  9. apetyczności, mmmmmm, uwielbiam galaretę!

    OdpowiedzUsuń
  10. dzięki, za przypomnienie o galaretkach:) domowe są super smaczne, pysznie wyglądają naszpikowane warzywami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, to prawda, fajnie wyglądają i można zrobić dowolny rozmiar i kształt:)

      Usuń
  11. też lubię takie drobiowe galaretki:) często robię, są pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ mam smaka na taką galaretkę! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeeeeeeeeeeeeeej, jaką miałam ostatnio ochotę na taką galaretkę! Na pewno wypróbuję Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak kolorowa, wiosenne galaretka :) Mój mąż na pewno będzie zachwycony przepisem :)

    OdpowiedzUsuń