piątek, 26 kwietnia 2013

kotlety mielone z salami

Jeśli nie macie ochoty na zwykłego mielonego na obiad, to polecam takiego z salami i serem :)
Przygotowanie tych kotlecików nie zajmie wam dużo czasu, a rodzina na pewno doceni taką odmianę.

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 kajzerka namoczona i odciśnięta
- sól, pieprz
- 1 duża marchewka starta lub zmiksowana w blenderze
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- bułka tarta
- ser żółty w plasterkach lub pokrojony w słupki
- olej

Do mięsa dodajemy jajko, bułkę, mąkę ziemniaczaną, startą marchewkę, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 8-10 części, każdą spłaszczamy, układamy na niej plasterek salami, następnie ser i zwijamy  formując kotlety.
Panierujemy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoto z każdej strony.
Żeby mieć pewność, że kotleciki są dobrze usmażone w środku, można je przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec w piekarniku.

Smacznego!


22 komentarze:

  1. Z taką wersją mielonego jeszcze się do tej pory nie spotkałam. Ciekawe urozmaicenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam zagadkę, bo zawsze patrzę najpierw na zdjęcie, a potem czytam:)
    nie poznałam mielonego, tak się sprytnie zawinął:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda!:) a smakuje pewnie jeszcze lepiej i zawsze to fajne urozmaicenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kulinarne wymyślanki,dlatego i ten pomysł bardzo mi się podoba!!muszę kiedyś na imprezkę naszykować:))

    OdpowiedzUsuń
  5. jak byłam dzieckiem to na salami mówiłam kiełbasa serowa:D a właściwie sełowa bo nie wymawiałam r ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już ta marchewka zapewne odmieniła mielone, nie mówiąc o środeczku;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) rzeczywiście nawet z samą marchewką są super:)

      Usuń
  7. Ja za salami nie przepadam ale nie widzę problemu aby zamienić ją np. na szyneczkę :) Całość naprawdę super się prezentuje i bardzo mi odpowiada. Niby taki mały dodatek a taka wielka zmiana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można zamienić na inną wędlinę i pokombinować według własnego gustu:)

      Usuń
  8. lubię mięsne zawijaski :) Twoje prezentują się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie mielone, te klasyczne i te podrasowane. Z pewnością mi zasmakuje:)
    Nie tylko mielone mi wpadły w oko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi, że Ci się u mnie podoba:) pozdrawiam!

      Usuń